Tekenen, toeval & tijd

Nimrud 24 and presentation slides
↳ Nimrud 24 and presentation slides, 2016

Op 15 december presenteerde Hans Verhaegen in het Nederlands een overzicht van zijn kunst sinds 1988 aan de hand van een 150 tal beelden, animaties en video's. De lezing vond plaats in de Boonzaal van de RHoK Academie voor Beeldende Kunsten in Etterbeek.

De lezing bestaat in het Nederlands, Engels en Frans: contacteer Hans Verhaegen voor meer informatie: hans—at—hansup—dot—be

Inleidende tekst:

Het werk van Hans Verhaegen omvat olieverfschilderijen, tekeningen, muurschilderingen, collages, affiches, postkaarten en voorpagina's van niet bestaande tijdschriften. Het verrassende '128 people' (2003) was de eerste van de recente reeks van digitale animaties. Alle animaties zijn bevolkt door dezelfde Tetris-achtige menselijke figuren. De mens verschijnt als centraal onderwerp maar ook als resultaat van assemblage van onderdelen in een computerprogramma.

De zelf geschreven algoritmes worden getoond als installaties of produceren beeldenreeksen waaruit een selectie verder wordt bewerkt en gedrukt op papier Deze haarscherpe, abstracte composities tonen onbevangen een verleidelijke veelheid van kleur en vorm. Steeds ligt slechts een tiental eenvoudige vormen aan de basis van dit hybride werk ergens tussen traditionele schilderkunst en hedendaagse digitale kunst.

Bij het schrijven van een procedure in code wordt de rekenkracht en het altijd toegankelijke geheugen van de computer gebruikt in de hoop een glimp op te vangen van die essentiële menselijke momenten die bepalen wanneer plots iets ontstaat dat we dan kunstwerk willen noemen.

Ergens tussen traditionele schilderkunst, conceptuele en hedendaagse digitale kunst verkent Hans Verhaegen met zijn werk de grenzen van de regels die aan de grondslag liggen van het ontstaan van een kunstwerk.

Berekende intuïtie en toevallige rationaliteit wisselen elkaar af als tijdelijke strategieën om een paradoxaal evenwicht te vinden tussen vertrouwen en verrassing, berekening en toeval.

Auteur: Hans Verhaegen, 2016