Niku EN

Niku, detail animation by Hans Verhaegen
↳ Niku, detail animation by Hans Verhaegen

Niku is een tekenmachine. Onlangs nog te zien op een beeldscherm op de 23ste verdieping van een flatgebouw in Antwerpen. Niku deed wat het moest doen: instructies uitvoeren en eindeloos digitale tekeningen maken in vier verschillende sequenties.

Als er wordt naar gevraagd, dan vertel ik aan mensen graag dat Niku nooit hetzelfde is. Elke tekening, elke seconde is het anders. Je zal elke tekening slechts eenmaal zien. Wanneer je alleen bent met Niku, dan zal het zijn kunsten uitsluitend en alleen voor jouw ogen opvoeren.

Ik heb de gewoonte een functie in mijn code te zetten waarmee ik een stilstaand beeld kan bewaren en afdrukken. Die functie laat me toe als een fotograaf beelden te maken van voorbijgaande momenten van wat we de realiteit noemen. Geen enkele gebeurtenis in ons leven herhaalt zich op exact dezelfde manier. Zelfs niet in onze dromen. De mogelijkheid om gebeurtenissen toch vast te leggen lijkt voor veel mensen van groot belang.

Niku biedt die mogelijkheid niet. We kunnen enkel even stil staan en kijken hoe de wonderlijke composities na 45 seconden opnieuw verdwijnen in de witte of zwarte achtergrond.

De twee menselijke figuren draaien telkens op unieke manier op het scherm en volgen eenvoudig de tijdelijke instructies in de code van deze animatie. Het is een fijne paradox dat de toeschouwer stil moet staan en even de tijd moet nemen om ten volle te genieten van de subtiele energie en toevallige verrassingen van deze eindeloze animatie.

Stil staan om te genieten van de tijd die voorbijgaat, is een mooie beschrijving van wat ik hoop dat mensen ook aanvoelen wanneer ze Niku ontmoeten.

Auteur: Hans Verhaegen, 2016. English translation