Play EN

Play by Hans Verhaegen
↳ Play, Print van Hans Verhaegen

Voor de bibliotheek van een kunstschool in Brussel presenteert Hans Verhaegen een spel met een gelijkzijdige driehoek. Een puzzel van mensen in helder rood, blauw, geel en groen. Ze doen van alles. In drie dimensies. Onhandige poses en eigenaardige bewegingen.

Vitrine is een reeks van tentoonstellingen in de bibliotheek van Sint Lukas te Brussel. Het uitgangspunt is een vitrinekast van ongeveer 2 meter op een halve meter tegen een muur aan de ingang van de bibliotheek op de eerste verdieping. De uitgenodigde kunstenaars zijn absoluut vrij om ook de volledige ruimte van de bibliotheek te gebruiken, maar de kast blijft het vertrekpunt. Er is geen vernissage, finissage of budget.

Dit is een minimale presentatie net onder de radar van het mediagenieke kunstgebeuren binnen de comfortabele muren van een bibliotheek van een kunstschool. Terwijl de studenten veeleer proberen om uit die veilige omgeving van de kunstschool te breken, krijgen kunstenaars hier een kans om precies binnen deze kunst-matige biotoop een presentatie te realiseren. Michel Kolenberg, bibliothecaris en initiatiefnemer van Vitrine, nodigde Hans Verhaegen uit om de 44ste editie te verzorgen.

De bijdrage van Hans Verhaegen is een eenvoudig spel met een gelijkzijdige driehoek. Geïnspireerd door pogingen om te programmeren in 3D maar ook gewoon door de driehoekige tegels van metrostation Ijzer in Brussel waar hij dagelijks voorbij rijdt. Als je daar enkel naar de voegen van de tegels kijkt, dan zie je kubussen in 3D. De Tetris-achtige menselijke figuren in strakke rasters of in complexe abstracte configuraties zijn een terugkerend thema uit eerdere animaties en tekeningen.

‘Play’ is een compositie met ongeveer 7980 driehoeken. Het resultaat toont een menselijk gewriemel in helder rood, blauw, geel en groen met grappige poses en eigenaardige bewegingen. Het geheel wordt getoond als een ontwerp, een momentopname van een open systeem dat op allerlei manieren verder kan worden ontwikkeld. Een evenwichtsoefening tussen chaotisch orde en berekende intuïtie. ‘Play’ als titel ook omdat iedereen zo een driehoekje meteen herkent als dat typische icoontje van de speelknop op heel wat analoge en virtuele apparaten. In die zin een uitnodiging aan de toeschouwer en de studenten om zoveel mogelijk te blijven spelen in alle mogelijk betekenissen.

Vitrine #44 met werk van Hans Verhaegen is toegankelijk tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Auteurr: Hans Verhaegen, 2014