Schaduwen zoemen door De Zeyp (NL)

Hans Verhaegen at De Zeyp, 1996, Foto © Herman Ricour
↳ Hans Verhaegen at De Zeyp, 1996, Foto © Herman Ricour

In gemeenschapscentrum De Zeyp loopt vanaf vrijdag 8 november een tentoonstelling van kunstenaar Hans Verhaegen. Hij schildert niet op doek maar op de ramen en de muren van de tentoonstellingsruimte.

De Zeyp viert dit jaar zijn tienjarig jubileum. Daarom vatte het gemeenschapscentrum het idee op kunstenaars de opdracht te geven om de ruimte driedimensionaal te benutten. Hans Verhaegen is de eerste die de uitdaging aannam. Normaal maakt hij figuratieve schilderijen. Het is de eerste keer dat hij dit soort werk aanvaardt.

Aanvankelijk had hij het idee opgevat om op het raam de gebeurtenissen van buiten "door te tekenen". Dit was vrij ingewikkeld omdat hier voortdurend beweging in zat. Het decor in De Zeyp werd dan maar zijn atelier, waardoor hij zich meteen meer thuis voelde in het gemeenschapscentrum.

Op de muren en de vloer tekende Hans Verhaegen de schaduwen na die de ramen op verschillende momenten nalaten. Het decor ziet er telkens weer anders uit naarmate de dag verschijnt. Als het binnen donker is en buiten de straatlantaarns branden, veranderen zelfs de kleuren. Het grote raam vormt als het ware een doorkijk in het atelier voor de voorbijgangers op de Van Overbekelaan.

De kunstenaar doopte zijn tentoonstelling 'Ronker'. "Dat is een koosnaampje van mijn vriendin voor een dikke bromvlieg. Bromvliegen zoemen langs de ramen terwijl ze een uitweg zoeken. Ze vormen patronen terwijl ze rondvliegen. Ronken is ook een ander woord voor pronken met je eigen talenten en dat is wat ik hier ook probeer."

Author: HLJ – in: Nieuwsblad, 1996