Ronker (NL)

Design proposal invitation for 'Ronker', 1996
↳ Design proposal invitation for 'Ronker', 1996

Ze moeten dikwijls voor alles en iedereen dienen. Ruimten in culturele centra ontberen daardoor vaak de ronkende woorden en opschriften, waarmee hun meer gespecialiseerde soortgenoten automatisch kunnen pronken. En toch hebben ze een bepaald karakter.

De ruimte van ‘de zeyp’ heeft grote houten schuifdeuren, rode rechthoekige tegels, zwarte plafondelementen met ingewerkte verlichting en ronde motieven, witte muren, hangkettingen, beige gordijnen enz… En uiteindelijk vooral die grote vensters.

Hier dus geen schilderijen? Een voorlopige, minimale zekerheid: ik ga tekenen op die ruiten. De eerste motieven zullen mezelf zijn en mijn appartement als uitvalsbasis en schuilplaats, met van daaruit een beeldenstroom, collages, fragmenten, gebeurtenissen, woorden enz…

Dit alles gedurende enkele maanden op en rond de ramen van Ganshoren als tentoonstellingssituatie en tijdelijke werkplek. De ruiten zijn doorzichtig en dubbelzijdig. Wat er door te zien is ter plaatse bekijken en door-tekenen. Binnen het raam oppervlakkig tonen en beschrijven. De weerspiegelende scheiding tussen binnen en buiten meten, aftasten en betekenen.

Zoals dat aanvankelijk onzichtbaar, zwart gezoem. Een vlieg. Toevallig ergens binnensnorrend waar iets lijkt te lokken. En dan plots meestal in hogere versnellingen langs zwiepende dagbladen scheren. Zoekend tikken tegen de grote ruiten om opnieuw weg te zijn.

Design proposal multiple for 'Ronker', 1996
↳ Design proposal multiple for 'Ronker', 1996

Author: Hans Verhaegen, 1996