De Derde Verdieping (L'étage magique) (NL)

Grondplan Derde Verdieping, 1996
↳ Grondplan Derde Verdieping, 1996

Inbeelding in gedachten. Een tentoonstelling op het derde hierboven. Zie mij hier en daar dan zitten en hangen. In gedaantes. Met het slepen van een tochtstrook onder de voordeur schuif ik binnen. Een geur. Verlaten, afgeleefde, lege maar vertrouwde kamers. Sporen van bewoning. Linoleum pseudohout, tapijten zand en roze, tegls, strandbehang. Verkleuringen en afdrukken van verdwenen bedden, kasten, tafels, en stoelen. Gaten, vlekken, stof en vocht, draden, kabels, nagels, schroeven, sloten… en veel licht.

Geen sprake van witte ruimten. Dit hulpeloze appartement zou elders als dusdanig nooit kunnen worden bedacht. Het gemis lijkt hier echt. Ze hebben hun eigen beelden naar hun nieuwe woonst meegenomen. Het behang is gebleven. De leegte van het appartement wordt door de tijdelijkheid ervan verhevigd. Dit is ergens iets ertussen.

Het ‘voorlopig-lege-appartementachtige’ heeft een echtheid die moet en gaat verdwijnen. Zoals dat ook altijd gebeurt bij schilderijen. Ze worden en zijn dan uiteindelijk ‘gemaakt’ en ‘bedacht’. Door mijn komst wordt het appartement een ogenblik ‘verdacht’.

Author: Hans Verhaegen, 1996