Van 101 tot 126

Collages at Voorkamer
↳ Collages at Voorkamer

Solo exhibition curated by Peter Morrens & Rik De Boe, Wednesday 15 October – Saturday 20 December 1997, Voorkamer, Lier, Belgium

Van 101 tot 126 (Press release, NL)

Voor de groepstentoonstelling ‘Alom & Hiernevens’ toonde ik 18 kleine fotokopiën van foto’s van collages. Hier en daar tussen de andere getoonde werken, waar nog wat plaats overbleef. Rechtstreeks op de muren aangebracht. Een zogenaamd ‘circuit voor de ziel’ toegevoegd aan het voor iedereen vanzelfsprekend netwerk van buizen en leidingen voor water, gas en elektriciteit. Een korte toelichtingstekst en de kleine beelden met ondertitels hingen dikwijls half verscholen en werden door de bezoekers van de tentoonstelling soms wel, soms niet, nu eens toevallig en dan eerder bewust opgemerkt.

Hier in de ‘Voorkamer’ worden dezelfde 18 beelden en acht bijkomende taferelen op een heel andere manier getoond: als foto, op een groter formaat, met passe-partout in een gouden lijst. Ze zijn te bekijken in het volle, gerichte licht tegen een chirurgischgroen geschilderde wand. Op de grond voor die muur een strook rood tapijt. Duidelijke verwijzingen naar een heel herkenbaar type van tentoonstelling. De witte galerij blijkt het fragment ‘gekleurd klassiek’ bijzonder goed te verdragen. Dit keer kunnen de bezoekers niet naast de beelden kijken.

Van 101 tot 126, multiple
↳ Van 101 tot 126, multiple

Op een dwarse, kleinere muur staat in grote letters ‘Van 101 tot 126’ geschreven. Het is de titel van een mogelijk collageverhaal ontstaan aan de hand van de 26 collages. De numerieke volgorde van de beelden dicteerde het verloop van het verhaal. De collagevertelling is als een leestekst en ook op cassette beschikbaar voor de bezoekers.

Drawings on the window of Voorkamer
↳ Drawings on the window of Voorkamer

Het grote venster van de galerij is volledig bedekt met een dertigtal transparante doortekeningen. Ze vormen een collagetekening met allerlei figuren overgenomen uit de 26 beelden. Deze raamtekening verwijst naar de doortekening op de uitnodiging voor deze tentoonstelling. In het boekje (multiple), waar ook de volledige tekst van het verhaal staat afgedrukt, wordt dit schijnbaar moeilijk leesbare beeld in zekere zin ontrafeld in een reeks van een vijftigtal doortekeningen van de collages.

Ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling op 15 november werd de tekst voorgelezen terwijl de 26 beelden werden geprojecteerd op de kleine ‘titelmuur’.

Contact: hans—at—hansup—dot—be - Twitter: @hansup - Subscribe to Newsletter